5 λόγοι για να επιλέξεις μία ψησταριά υγραερίου

5 λόγοι για να επιλέξεις μία ψησταριά υγραερίου

think gas...igas : Γιατί να επιλέξεις μία ψησταριά υγραερίου και τι πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά!

Είναι γνωστό πως το ψήσιμο σε ψησταριά (μπάρμπεκιου) είναι ένας τρόπος να ερχόμαστε κοντά με φίλους και οικογένεια και να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και την ρουτίνα μας. Παρά το γεγονός ότι το υγραέριο εδώ και χρόνια είναι πολύ διαδεδομένο στις κουζίνες και τα μπάρμπεκιου στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, εκτός από τις επαγγελματικές κουζίνες, έχει αρχίσει πρόσφατα να μπαίνει στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Γιατί όμως να επιλέξουμε μία ψησταριά υγραερίου; Και τι πρέπει να προσέξουμε πριν περάσουμε στην αγορά μίας ψησταριάς;


Οι λόγοι επιλογής μίας ψησταριάς υγραερίου είναι πολλοί. Ας τους δούμε παρακάτω!

1ος: Οι ψησταριές υγραερίου δεν απαιτούν καμία ιδιαίτερη εξοικείωση. Είναι πολύ απλές στην χρήση αφού με το πάτημα ενός διακόπτη, μπορούμε να ξεκινήσουμε σε 10’-15’ το ψήσιμο!

napoleon-rotisserie.jpg

2ος: Αν και κάποιες φορές είναι απολαυστική δεν παύει η μυρωδιά του καπνού να είναι έντονη και ενοχλητική τις περισσότερες φορές. Αυτό ΔΕΝ θα συμβεί όμως με μία ψησταριά υγραερίου αφού έχει ελάχιστη εκροή καπνού.

3ος: Το ψήσιμο γευστικά είναι άψογο αφού ανά πάσα στιγμή έχουμε έλεγχο της θερμοκρασίας του.

4ος: Ο καθαρισμός μίας ψησταριάς υγραερίου είναι σχετικά εύκολος αφού κρυώνει γρήγορα και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούμε μαζεύοντας τις στάχτες από τα κάρβουνα. (*Δείτε παρακάτω tips για εύκολο καθαρισμό των μαντεμένιων σχαρών της ψησταριάς!)


5ος: Η αγορά ψησταριάς υγραερίου έχει υψηλότερο κόστος σε σχέση με μία ψησταριά κάρβουνου, ωστόσο, το υγραέριο είναι πιο οικονομικό ως λειτουργικό έξοδο. Επίσης, τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν έχουν πάνω τους έναν πλαϊνό καυστήρα ώστε να μπορούμε να τηγανίσουμε ή να ζεστάνουμε ταυτόχρονα κάποιο φαγητό. Επίσης με το θερμόμετρο που διαθέτουν στο καπάκι τους μπορεί να λειτουργήσουν και ως φούρνος για το ψήσιμο ενός φαγητού. Λειτουργούν δηλαδή σαν πολυεργαλεία!

psistaria-ygraeriou-napoleon-prestige-pro-825-pro825rsbipss-3-gr-img-9_12.jpg


Τι πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά

Είδες μία ψησταριά που σου άρεσε όμως δεν είσαι σίγουρος για την ποιότητα των υλικών της; Κάνε το shake test και δες πόσο σταθερή είναι!

Η καρδιά ενός μπάρμπεκιου είναι οι καυστήρες. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια ψησίματος τόσο περισσότεροι πρέπει να είναι οι καυστήρες που έχει.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι σχάρες ψησίματος. Οι ψησταριές υγραερίου έχουν αντιφλογιστικές σχάρες οι οποίες έχουν περισσότερο χρόνο αντοχής από τις ηφαιστειακές πέτρες. Συνήθως είναι μαντεμένιες ή ανοξείδωτες, και όσο πιο βαριά είναι η σχάρα τόσο καλύτερο το ψήσιμο.

Ο κάδος και το καπάκι είναι προτιμότερο να είναι από βαρύ χυτό αλουμίνιο το οποίο δίνει εξαιρετική θερμομόνωση και μεγάλη μακροζωία. Προτιμήστε μία ψησταριά με μεγάλο και βαθύ θάλαμο ψησίματος με θερμόμετρο!

Επιπλέον σημαντικά είναι και το μέγεθος της ψησταριάς, η χώρα προέλευσής της, αν διαθέτει εσωτερική τοποθέτηση της φιάλης ή εάν έχει πλαϊνό καυστήρα.


* Ο σωστός καθαρισμός της ψησταριάς είναι πολύ σημαντικός, τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για την ασφάλεια και διατήρησή της. Ένας εύκολος τρόπος για να καθαρίσετε τις μαντεμένιες σχάρες της ψησταριάς υγραερίου σας είναι ο εξής:

  • Πρώτα αφαιρέστε τα μεγαλύτερα και πιο επιφανειακά λίπη.
  • Με κλειστό καπάκι, ανάβετε την άδεια ψησταριά στη μέγιστη θερμοκρασία για 10 με 15 λεπτά.
  • Αφού την σβήσετε και αφήσετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία (χωρίς να κρυώσει εντελώς), μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τα υπολείμματα με μία βούρτσα με ορειχάλκινες τρίχες. (ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην χρησιμοποιήσετε χαλύβδινη βούρτσα!)

Δείτε όλες τις ψησταριές του καταστήματός μας εδώ!